Bezlepkové ovesné sušenky s ořechy a třešněmi
Rychlé bezlepkové sušenky s ořechy a třešněmi
1) Rozehřejeme si troubu na 150 C
2) V míse smícháme vločky, mouku, cukr, skořici, vanilku a lískové a vlašské ořechy. Ořechy jsem si spolu s třešněmi rozmixovala najemno v mixéru, na jemnější směs.
3) V malém hrnci rozpustíme máslo s medem a důkladně smícháme a necháme trochu vychladnout. V horké vodě rozmícháme sodu a přimícháme k teplému máslu s medem.
4) Máslovou směs přidáme do mísy s vločkami a ořechy, vše dobře promícháme. Po té na plech s pečícím papírem vytvoříme lžičkou malé hromádky (pozor opravdu menší hromádky, sušenky se sami roztečou na nízké placičky).
5) Pečeme 15 - 20 minut do zlatohněda. Pozor aby se vám ze spod nespálily.
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček, nejlépe bezlepkových
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ hrnku vlašských ořechů
- ½ hrnku lískových ořechů
- 130 g másla
- 3 PL javorového sirupu nebo medu
- 2 PL vody
- 1 ½ ČL jedlé sody
- špetka skořice
- 50g lyofilizované třešně
- vanilkové aroma nebo vanilkový lusk
Informace
- Počet porcí 10
- Doba přípravy 15 min
- Doba vaření 20 min
TIP: sušenky vydrží ve vzduchotěsné nádobě dlouho, ale jsou tak skvělé, že druhý den budete sušenky dělat znovu, jak se po nich zapráší. :)
Tyto sušenky lze také připravit z klasické hladké či špaldové mouky