AKCE: Pistácie pražené solené 1 kg + 2x100 g ZDARMA - 422 Kč / 15.51 EUR ODKAZ ZDE.


Co je to lyofilizace ovoce?
Zkráceně je tato metoda hlubokého zmražení ovoce, tzv. lyofilizace ovoce a jeho následné "ohřívání", kdy dochází k sublimaci vody a to až tak, že ve výsledku v ovoci zůstává max. 4% vody (po sekundárním "sušení").

Tato metoda zaručí, aby lyofilizací bylo ovoce zbaveno maximálního množství vody, a to proto, aby ztratilo co nejvíce svůj objem při zachování výživových hodnot. Proto ovoce upravené touto metodou je hojně využíváno pro potraviny při expedicích.

Dále je lyofilizace využívána k odstranění vody z produktů jako květiny, které poté vydrží až dva roky, bez ztráty vzhledu a barvy. Tento proces je velmi náročný na čas a energii, proto výsledná cena těchto květina je velmi nákladná.

Lyofilizace se využívá i pro restaurátorskou činnost, zejména knih, kdy je velmi šetrným způsobem voda dostávána ze starých knih zasažených například při povodních.

Jak lyofitizace probíhá?
Zmrazení
Ovoce je nejprve zmraženo v rozmezí teplot -20 až cca 50 stupňů Celsia dle druhu ovoce.

Primární sušení
Během této fáze je v zařízení tlak snížen na několik stovek Pa, aby se zajistilo při dodání tepla k sublimaci vody, která poté z ovoce zvolna odchází. Tato fáze se nesmí spěchat, aby nedocházelo k narušení sušeného ovoce.

Sekundární sušení
Pokud ovoce není dostatečně vysušeno, dochází i k sekundárnímu sušení, které je provázeno ještě vyšší snížením Pa, kdy výsledné procento vody v ovoci je mezi 1-4%.

 

Takto usušené ovoce je možné vzhledem k její přípravě i v RAW stravě.

Další články