AKCE: DÁRKOVÉ MIXY ODKAZ ZDE NOVÝ ESHOP sk_small.png  Prodej na Slovensko

Panettone

Obrázek

Obrázek

Panettone

Postup

1 Do mísy vlijte šálek teplé vody a přisypte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkovou esenci, citronovou kůru a sůl. Postupně vmíchejte mouku. Těsto hněťte, dokud nepřestane lepit (je-li třeba, přidejte trochu mouky). Pokud těsto děláte v robotu, nechte jej hníst o něco déle, aby se do těsta dostal vzduch a těsto krásně vykynulo.
2 Velkou mísu vytřete máslem, přesuňte do ní bochánek těsta, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Troubu zahřejte na 180 °C. Formy na Panettone nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem. Pokud je vaše dortová forma nízká, vytvořte z papíru rouru o průměru formy a tímto způsobem ji navyšte. Do těsta zapracujte mandle, rozinky a kandované ovoce.
3 Těsto vložte do forem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut (těsto vykyne nad okraje). Bochníky potřete rozpuštěným máslem a pečte dozlatova (asi 45 minut), testujte špejlí.
4 Koláč necháme odpočinout.

Ingredience

  • Těsto:
  • 10 g sušeného droždí
  • 100 g cukr krupice, lze použít i třtinový cukr
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 ČL vanilkové esence
  • 1 PL citronové kůry
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • 480 g hladké mouky
  • 100 g nahrubo sekaných mandlí
  • 100 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 1 PL rozpuštěné máslo
  • 200 g smetany ke šlehání
  • dle chuti sušené ovoce
  • máslo na vymazání formy
  • kulatá forma na pečení + pečicí papír

Informace

  • Počet porcí 8
  • Doba přípravy 30 min
  • Doba vaření 45 min

TIP

TIP: Chleby můžete po upečení také zakapat medem a posypat ořechy s ovocem nebo je jen zasněžit moučkovým cukrem.

Aby Panettone mělo říz, můžete přidat do těsta rozinky namočené přes noc v rumu.