AKCE: DÁRKOVÉ MIXY ODKAZ ZDE NOVÝ ESHOP sk_small.png  Prodej na Slovensko

Vážení zákazníci, pro nákup na Slovensko prosíme využijte náš slovenský e-shop PlodySlnka.sk. Děkujeme a těšíme se na Váš nákup.

Red Jalapeño mash 200 ml

Red Jalapeño mash 200 ml

Mash z červených papriček Jalapeño. Jalapeños jsou malé až středně velké chilli papričky známé svou výbornou chutí pálivostí.

Cena za 1 ks vč. DPH: 139 Kč
Cena za 1 ks bez DPH: 121 Kč
Po registraci za 1 ks vč. DPH 136 Kč
Skladem
Výrobce: The ChilliDoctor s.r.o.
Kód produktu: CE30800915
/red-jalapeno-mash-200-ml-e5428.htm
Popis

Red Jalapeño mash 200 ml

Mexická nestárnoucí chilli klasika

Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeño odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeño označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají "cuaresmenos" (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo "chile gordo" (v překladu tlustá paprika).

Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeno je dlouhá cca 8-10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000-10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. 

Zelená nebo červená? 

Setkat se můžete s Jalapeño papričkami obou barev. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeño mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle. 

Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů

Jalapeño byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeño kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži. 

S Jalapeño neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

/product-action/increment-product-view-count?productId=5428

 

Zpracováno v Česku

Produkty dovážíme z celého světa, ale u nás je kontrolujeme a s láskou zpracováváme.

 

 

Nejlepší kvalita

Pečlivý výběr, neustálá kontrola a šetrné zpracovávání je zárukou té nejlepší kvality produktů.

 

V souladu s přírodou

Podporujeme lokální pěstitele. Pro dovoz volíme nejkratší cestu s ohledem na přírodu.