
Obrázek

Vánočka
Postup
1 Kvásek:
Do 100 ml teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a mouky tak, aby vznikla kašovitá hmota. Dáme na teplé místo a necháme vzejít.
2 V mixéru si pak utřeme žloutky, máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilku.
3 Poté si namočíme rozinky do rumu, aby změkly.
4 Jakmile máme droždí vzejité smícháme dohromady zbylé ingredience a vytvoříme těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo nechat kynout.
Těsto může kynout hodinu, ale i déle.
5 Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
6 Nakynuté těsto si rozdělíme rovnoměrně na počet kousků, z kolika chceme vánočku plést.
7 Jakmile máme vánočku upletenou, vložíme ji na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
8 Jakmile vánočka po pár minutách chytne zlatavou barvu, snížíme teplotu trouby na 170 stupňů a pečeme cca hodinu.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 120 g změklého másla
- 3 žloutky
- špetka soli
- kůra z ½ citronu ■
- špetka vanilky
- 30 g droždí
- plátky mandlí
- rozinky
- trochu rumu
- 1 vejce na potření
Informace
- Počet porcí 1
- Doba přípravy 60 min
- Doba vaření 60 min